Határtalanul

A kirándulásról készült beszámoló letölthető az alábbi linken:

Letöltés

 

A nyáregyházi diákok Határtalanul kirándulása Erdélybe

Készítette: a Nyáregyházi Nyáry Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 7. osztálya

2022.06.07-11. között lehetőségünk volt a Határtalanul program keretében megismerni Erdélyt. Az utazást egy előkészítő szakasz előzte meg, ahol sok érdekességet tudtunk meg Erdély múltjáról, földrajzáról, különlegességeiről. Az előkészítő zárásaként egy Kahoot! vetélkedőn mérhettük össze megszerzett tudásunkat. Zárásként páros munkában egy érdekes PPT “találd ki” bemutatót készítettünk.

2022.06.07-én elérkezett a várva várt nap.

1. nap (kedd):

-Ellátogattunk Nagyváradra, ahol megnéztük a Püspöki palotát és az előtte álló Szent László szobrot. Szintén Nagyváradon meglátogattuk a várat, a különleges ötszög alaprajzú bástyáival.

-Következő megállónk Kolozsvár volt, ahol Mátyás király szobrát, majd a szülőházát tekintettük meg. Ezek után a nagy melegben nagyon finom fagylaltot ettünk.

-Estére megérkeztünk a szállásra, ahol nagyon finom vacsorával vártak minket. Utána lementünk a Medve-tóhoz, ami hihetetlen látványt nyújtott.

2. nap (szerda):

-Reggel elindultunk Parajdra, hogy megnézzük a sóbányát, ahová busszal mentünk le. Sok bolt és játszótér fogadott minket a hideg, sós és jó levegő mellett.

-Fölmásztunk a Madarasi-Hargitára, amely nagyon szép kilátást nyújtott számunkra. Miközben másztunk fel nem fáztunk, kifejezetten melegünk volt, de mikor felértünk hideg szél fújt, miközben fentről néztük Erdélyt. A szenzációs panoráma mellé a kopjafák látványa még különlegesebb élményt nyújtott.

3. nap (csütörtök):

-Ezen a napon Székelyudvarhelyig jutottunk, ahol egy kiadós ebéd után a szállás körül sétálgattunk. Megismerhettük a sóvidék jellegzetességeit: a sós tavakat, a sódombokat, a sóvidék különleges élővilágát. Este a szálloda wellness részlegében töltöttük az időt

4.nap (péntek):

-Három és fél órás utazás után eljutottunk a Szent Anna-tóhoz, ahol utazásunk során láttunk az út szélén egy fiatal medvét, aki elemózsiáért könyörgött. Mi nem irigységből, de nem etettük meg.

-A tó gyönyörű volt, hosszú utat kellett megtenni az erdőn keresztül egy jól kiépített lépcsősoron. Mindannyiunk örömére volt egy stand, ahol nagyon finom kürtöskalácsot ettünk.

-A Gyilkos-tóhoz vezető úton sajnos csak az ablakból kinézve láttuk a szépséges Békás-szorost, mivel az időnk kevés volt arra, hogy gyalogosan bejárjuk.

-Mikor megérkeztünk a tóhoz egy korlátnál körbenéztünk, majd a kirakodóvásárban vásárolhattunk emléktárgyakat.

-A pihenőhelyre érve újra meglátogattuk a Medve-tavat, itt volt a legjobb a limonádé és az erőnlétünket próbára téve, kondiparkban edzettünk.

5.nap (szombat):

-Reggeli után rögtön indultunk is hazafelé.

-Útba ejtettük a Tordai sóbányát, mely lélegzetelállító volt. Nagyobb, melegebb volt, mint a Parajdi. Volt egy idegenvezetőnk, aki részletesen ismertette velünk a hely történetét.

-Nagyváradon finom ételt kaptunk, majd a határátellenőrzés után tudtuk, hogy előreláthatólag már csak 3 órát kell utaznunk Nyáregyházáig. A hazafelé vezető úton naplemente búcsúztatott minket Erdélytől.

A HATÁRTALANUL pályázatnak és Nyáregyháza Nagyközség Önkormányzata támogatásának köszönhetően felejthetetlen élményeket élt át a 7. évfolyam.

Köszönjük mindenkinek, aki ezt lehetővé tette!

Nyáregyházi diákok utazása Erdélyben

A 2018/2019-es tanévben is sikerrel pályázott iskolánk a Határtalanul! program keretében. Állami támogatást nyertünk 1740000 forint értékben. Ezt az összeget egészített ki Nyáregyháza Önkormányzata a „Civil szervezetek 2018. évi támogatása” kiírása, ahol további 250000 forintot pályáztunk sikeresen. Élményekben gazdag, felejthetetlen kirándulásban lehetett része így iskolánk diákjainak.
7. osztály élménybeszámoló

Nagyon vártuk az Erdélyi kirándulást, főleg az érdekes előkészítők után. Az előkészítő foglalkozásokon megismerkedtünk Erdély történelmével, földrajzával, főbb látnivalóival, nevezetességeivel, érdekességeivel. Készítettünk plakátokat, bemutatókat és összemértük tudásunkat interaktív vetélkedőn. Végre eljött az indulás napja, amit már mindenki tűkön ülve várt. Reggel hatkor indult a buszunk, három óra alatt el is értünk a határig. Nagyvárad volt az első állomásunk, ahol tartottunk egy kisebb városnézést. Nagyváradon része volt a programunknak a Püspöki székesegyház és a palota megtekintése, Szent László szobra, a Petőfi Sándor park. Tettünk egy sétát Nagyvárad központjában, ahol átéreztük a századelős hangulatot, megcsodálhattuk a szecessziós városképet.

A következő állomás Kolozsvár volt, de előtte egy rövid pihenőt tartottunk Körösfőn. itt meglátogattuk a körösfői református templomot és megemlékeztünk Vasvári Pálról. Kolozsváron megnéztük Mátyás Király szobrát és a szülőházát. Mátyás király szülőháza egy nagyon hangulatos, kis sétálóutcában található. Szállásunk Torockón volt, ahol az első éjszakán nem sikerült sokat aludni, ezért a második napunk kicsit nehezen indult.

Kora délelőtt a Tordai-hasadéknál találtuk magunkat, ami leginkább egy extrémebb akadálypályára hasonlított, de ez így volt izgalmas. Az utunk viszont folytatódott a Tordai- sóbányába, ahol 100 méter mélyre ereszkedtünk a föld belsejébe.

A sóbánya mélyében különféle elfoglaltságok vannak, amikkel nagyon el lehet ütni az időt: óriáskeréken ülni, csónakázni, bowlingozni, biliárdozni, játszótéren játszani vagy csak egy kellemeset sétálni. Megpihentünk Bözödújfalun, láttuk a falupusztítás nyomait és az emlék helyét. Ezek után elindultunk a Madarasi Hargitára, ahol a szállásunk volt, 1700 méteren a Súgó panzióban, ami egy nagyon jó szállás volt. Itt kipihenhettük magunkat.

A harmadik napon felmásztunk a Madarasi Hargita csúcsra 1801 méter magasra. Ez után az élmény után elmentünk a Gyilkos-tóhoz, ahol eltöltöttünk egy órát vásárlással, evéssel, nézelődéssel. Az utunk a Békás-szoroson át vezetett, amit egy szakaszon sétálva tettünk meg, de a közlekedés miatt, inkább busszal jártuk be a környék látnivalóit.

A harmadik napi szállásunk a Tulipán Panzió volt.

A negyedik nap reggeli után összepakoltunk és elmentünk a Dr. Boga Alajos Általános Iskolát látogatni. Nagy szeretettel fogadtak minket, egy közös beszélgetős, ismerkedő óra után jót kosaraztunk együtt a csíkkozmási diákokkal. Egy kiadós játék után a Szent Anna-tóhoz mentünk. Egy ideig busszal, aztán sétálva tettük meg az utat, közben láttunk egy anyamedvét a kölykeivel. A tónál vásároltunk finom kürtöskalácsot is. A tótól nem messze van egy nagyon szép kápolna, melynek a neve Szent Anna Kápolna. Ott, a szemünk elé táruló látvány csodálatos volt.

Megemlékeztünk Nyergestetőn az 1848-as Székely Vértanúkról. Az utunk további részét utazással töltöttük, de az utolsó szállásra így is este tízre érkeztünk Torockóra a Tóbiás Brassai házba.

Elérkezett az utolsó nap, volt aki örült neki, volt aki inkább szomorú volt és bármikor visszamenne. Az utolsó napon csak a Déva váránál voltunk, ahol már mindenki nagyon nyűgös volt, mert mindenki nagyon álmos és fáradt volt, valamint az idő sem kedvezett nekünk, mert nagyon melegben kellett felsétálni a várba. Elindultunk hazafelé, ami körülbelül tíz óra buszos út volt.

Estére hazaértünk Nyáregyházára, fájó szívvel búcsúztunk Erdélytől, tanárainktól és egymástól. Nagyon jól éreztük magunkat!

D. N., D. V., K. D. 7 osztály2017.

Nyáregyházi diákok kirándulása Erdélyben Arany János nyomában

A Nyáregyházi Nyáry Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola az idei évben is sikeresen pályázott a Határtalanul! pályázaton. Iskolánk 1.650.000 Ft. állami támogatást nyert diákjaink Erdélyi kirándulására. A projekt neve: Nyáregyházi diákok kirándulása Erdélyben Arany János nyomában.

A nyertes pályázatot Nyáregyháza önkormányzata 250.000 Ft támogatással egészítette ki.

Tartalmas és tanulságos öt napot tölthetett így el 30 diákunk.

Bencs Tamara:

Most az Erdélyi kirándulásról szeretnék nektek beszámolni.

Az első megállónk Nagyszalonta volt azon belül pedig Arany János szülőháza. Itt sok minden érdekességet meséltek el nekünk Arany János életéről és hogy éltek abban a házban. A második megállónk egy medvebarlang volt, ahol medvecsontvázat és rengeteg gyönyörű cseppkövet láthattunk. Innen rengeteget utaztunk a szállásunkra, ami Torockón a Gyopár panzió volt. Itt kaptunk finom vacsorát.

Reggel megreggeliztünk, összepakoltunk és már indultunk is a Tordai-hasadékhoz.

Mikor megérkeztünk márneki is indultunk a hosszú útnak. Gyönyörű és izgalmas volt. A második megállónk a Tordai sóbánya volt, ahol gyönyörű sófalak vezettek minket végig. A sóbánya után megálltunk ebédelni aztán elindultunk a medvetóhoz. A tó körül tettünk egy kört aztán már indultunk is a szállásra. Mikor odaértünk finom vacsorával vártak minket. Vacsora után mindenki bepakolta a cuccát a szobájába aztán elmentünk aludni.

Reggel felkeltünk, megreggeliztünk és elindultunk. Első állomásunk a Harghita volt, aminek a tetején megnéztük a kopjafákat. Fent a kilátás gyönyörű volt. Következő megállónk a Gyilkos-tó volt. Egy kicsit esett az eső, de jól éreztük magunkat. Második megállónk a Békás-szoros volt, ahol bár csak átbuszoztunk, de legalább ezt is láthattuk. Ezek után visszamentünk a Csíkkozmási szállásunkra, megvacsoráztunk és már aludtunk is. Reggel felkeltünk, megreggeliztünk, összepakoltuk a csomagjainkat aztán elmentünk a Csíkkozmási Boga Alajos Általános Iskolába. Itt elmesélték, hogy milyen ott a tanítás. Később bementünk a tornatermükbe es játszottunk egy kosármeccset. A következő megállónk a Szent Anna-tó volt. A közelében elmentünk megnézni egy kis kolostort. Nagyon szép volt. A harmadik megállónk a Nyergestető volt, ahol a Nyáregyházi kopjafát koszorúztuk meg. Itt meg is ebédeltünk aztán már mentünk is Segesvárra. Mikor odaértünk egy kicsit körülnéztünk, aztán már lehetett is vásárolni menni. Gyönyörű szép volt az a hely. Mikor végeztünk már mentünk is Torockóra a szállásunkra. Itt is kaptunk finom vacsorát. Kipakoltuk a cuccainkat aztán aludtunk is. Reggel felkeltünk, reggeliztünk, elpakoltuk a csomagjainkat aztán indultunk Kolozsvárra. Kolozsváron körülnéztünk, megnéztük Mátyás király szobrát és szülőházát. Megebédeltünk és mentünk tovább Nagyváradra, ahol körbejártuk a Nagyváradi várat. Utolsó állomásunk egy katolikus templom volt, ami előtt Nagy László szobrát néztük meg.

Nekem örök élmény marad ez a kirándulás.

Pár darab kép a kirándulásról: 

2016 Október.

A Határtalanul program keretében 2010 óta megközelítőleg 100 ezer magyarországi diák vehetett részt a határon túli régiókat célzó tanulmányi utakon, 2016-ban a programra 1,9 milliárd forint állt rendelkezésre. A "Határtalanul" pályázat keretében 875 000 Ft állami támogatás tette lehetővé, hogy 7. osztályosaink megismerhessék Erdélyt. Kirándulásokat a nyáregyházi önkormányzat további 250.000 Ft-tal támogatta.

A kirándulás október 3-a és 7-e között valósult meg. Kiemelt időpont volt ezen október 6-a: a 13 vértanúról Aradon emlékeztünk meg.

A látottakról bővebben egy 7. osztályos diák, Varga Tünde számol be:

Erdélybe Október 3-án indultunk Nyáregyházáról. Néhány rövid pihenő után Nagyváradra érkeztünk, ahol megnéztük a város néhány nevezetességét: a Püspöki palotát, a Székesegyházat, Szent László szobrát, a Kanonok-sort és a nagyváradi várat. Kolozsváron láthattuk Mátyás király szülőházát, majd a Mátyás szobrot és a Szent Mihány templomot. Gyönyörű kilátásban volt részünk a Fellegvárról, ahova jó sok lépcső vezetett. Megkoszorúztuk Vasváry Pál emlékművét Körösfőn, ugyanitt egy régi zsindelytetős református templomot láthattunk. Ezek után estére a torockói szállásra mentünk, ahol meleg étellel vártak minket.

Másnap a tordai sóbányát látogattuk meg, ahol az alsó szint tetszett, itt sok szórakozási lehetőség volt: óriáskerék, játszótér. Lenyűgöző volt az egész látvány, az a sok lámpa, hogy minden ki volt világítva. Szintén ezen a napon látogattuk meg a Tordai-hasadékot, ahol nagyon kellett vigyáznunk magunkra, és egymásra, mert veszélyes helyeken jártunk.

Nekem ez tetszett a legjobban, mert magasan voltunk és szép volt, mellettünk egy patak csobog. Estére érkeztünk Csíkkozmásra a Tulipán panzióba, ahol finom vacsora várt minket. A vacsora után jó lett volna valamilyen közös program és játék a többiekkel, de erre sajnos nem volt lehetőség.

Harmadik napon a Gyilkos-tavat és a Békás-szorost látogattuk meg, ahol még havazott is. Sajnos a Hargitára nem mehettünk fel, mert nagy hó hullott és nem volt eltakarítva, ráadásul az utat felbontották és lezárták. Helyette végigjártuk a Szeltersz völgyét, ahol "bórvízforrást" és rozsdás patakot láthattunk. Megálltunk a Csíksomlyói búcsú helyszínén is. Este visszatértünk a szállásra, Csíkkozmásra. Ez az este jobban telt, mert a többiekkel sokat szórakoztunk.

Csütörtök reggel meglátogattuk a helyi diákokat, a Csíkkozmási Dr. Boga Alajos Általános Iskolát. Közös órán vettünk részt a helyi hetedik osztályosokkal, megemlékeztünk és megkoszorúztuk Dr. Boga Alajos emléktábláját. Sokat beszélgettünk, ismerkedtünk az ottani hetedikesekkel.

Következő programunk a Szent Anna-tó volt. A második kedvenc helyem ez lett, mert hirtelen látványos volt, az egész tavat jól be lehetett látni. Az éjszakát Torockói szállásunkon töltöttük, ahol volt alkalmunk átbeszélni az eddigi élményeinket.

Utolsó napunk már a hazautazásról szólt, de útközben még sok érdekes helyen álltunk meg: Nagyenyeden, Vajdahunyadon a Hunyadi várnál, Déván és Aradon. Sokaknak a Vajdahunyadi vár volt a legérdekesebb. Egy monumentális épület, korhűen berendezve. A királyi lakosztályban igazi udvari muzsikus teremtett középkori hangulatot a zenéjével.

A Dévai várhoz vezető utat gyalog tettük meg, itt szintén veszélyes helyeken jártunk, nagyon kellett vigyáznunk. Lefele már felvonóval mentünk, sokaknak ez is örök élmény marad.

Utolsó megállónk Arad volt, ahol egy hamburger után a 13 vértanú emlékművét kerestük meg. Itt koszorúzással és főhajtással emlékeztünk az aradi vértanúkra.

Felejthetetlen élményekben volt részünk az öt nap alatt, fájó szívvel váltunk meg Erdélytől.

 2016 Június.

Június végén a "Határtalanul" pályázat sikerének köszönhetően a hetedik évfolyam öt napot töltött Erdélyben.

Rizmayer Klaudia, 7. osztályos tanuló beszámolója:

Ez idő alatt rengeteg csodálatos helyet és történelmi emléket látogattunk meg. Ilyen volt rögtön az első napon a nagyváradi bazilika, a Bethlen és a Petőfi szobor, vagy szálláshelyünkön, Torockón a Székely szikla.

Másnap következett a Tordai-hasadék és a Tordai sóbánya, majd az esti szállás, a Csíkkozmási Tulipán Panzió. Ezután következett a Madaras Hargita, a megye északkeleti részén lévő Gyilkos tó és a Békás szoros megtekintése.

A tájak gyönyörűek, a székely emberek pedig hihetetlenül kedvesek és vendégszeretőek. Látogatást tettünk a testvériskolánkban is, a Dr. Boga Alajos Általános Iskolában, ahol egy egész délelőttöt töltöttünk el. Itt jót játszottunk az ottani diáktársainkkal és a tanáraikkal. Ezt követte a Nyergestető, majd a Szent Anna-tó, az utolsó szálláshelyen Szovátán pedig a Medve-tó.

Legvégül Kolozsváron megnéztük a Mátyás király emlékművet. Az egész kirándulás csodálatos és igazán tanulságos volt, még a két osztályt is közelebb hozta egymáshoz. Köszönöm, hogy ott lehettem.

    2015 Június.

A nyáregyházi Nyáry Pál Általános Iskola 2014-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott "Határtalanul" pályázat keretében 912.400 Ft támogatást nyert a hetedik osztályos diákok Erdélyi tanulmányi kirándulására. Kirándulásunkat Nyáregyháza Nagyközség Önkormányzata további 400.000 Ft-tal támogatta.

A kirándulásra 2015. június 1-5 között került sor. Diákjaink nagy izgalommal várták az indulás időpontját. Első állomásunk Nagyvárad volt, ahol megtekintettük a Püspöki palotát, a Petőfi szobrot és a várat. Körösfőnél zsindelyfedéses templomot láttunk, és megkoszorúztuk Vasváry Pál emlékoszlopát. Délután a Tordai hasadékot látogattuk meg és estére érkeztünk meg a torockói szállásunkra.

Másnap a tordai sóbányában sétáltunk, ahol hihetetlen látványban volt részünk, és ízelítőt kaptunk a bánya sós és hűvös levegőjéből is. Marosvásárhelyen rövid sétát tettünk a központban, majd meglátogattuk a Kultúrpalotát. Szovátán megtekintettük a Medve tavat és a környékbeli sódombokat. Estére érkeztünk meg Csíkkozmásra, a szállásunkra.

Harmadik napunkon eljutottunk a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szoroshoz. Mindnyájunkat lenyűgözött a természet ereje és alkotása. Megtekintettük még a Gyergyószárhegyi kastélyt.

Negyedi napon, június 4-én a Nemzeti Összetartozás Napján a csíkkozmási Dr. Boga Alajos Általános Iskola 7. osztályos diákjaival találkoztunk. Rendhagyó történelem órán vettünk részt, ahol megismerkedhettünk Csíkkozmás és a székelyek történelmével, hagyományaival. Az ottani iskolai életről is sok mindent megtudtunk. Iskolai látogatásunk egy közös sportprogrammal ért véget, ami még a tanári kart is megmozgatta. Élménydús és tanulságos találkozó volt, már harmadik éve tartjuk a kapcsolatot az iskolával. Kis pihenő után a Szent Anna-tó látványát csodálhattuk meg, majd Csíksomlyón néztük meg a Csíksomlyói kegytemplomot és a búcsú helyszíneit.

Utolsó napunk már a hazaút jegyében telt, de sok látnivaló várt még ránk. Megálltunk Székelyudvarhelyen az Emlékezés Parkjánál, majd Fehéregyházán, a Petőfi múzeumnál. Itt megkoszorúztuk az 1848-as hősök sírját és megemlékeztünk róluk. Következő megállónk Segesvár volt, megnéztük a belvárost és a toronymúzeumot.

Erdélyi utunk utolsó állomása Kolozsvár volt, ahol láthattuk Mátyás király szülőházát és monumentális szobrát.

Köszönjük ezt a tartalmas és tanulságos kirándulást mindazoknak, akik lehetővé tették. Egy életre szóló élményt jelentett ez mindnyájunknak.

Benkő Zoltán és Monori Rita

A programról bővebben:

A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program a nemzetpolitikai célt fordítja le konkrét tapasztalatokra, azaz a Határtalanul! a nemzeti összetartozás operatív programja. Keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.